Ministr obchodu navrhl Trumpovi omezení dovozu oceli a hliníku

16.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. února (ČTK) - Americké ministerstvo obchodu dnes navrhlo prezidentovi Donaldu Trumpovi několik možností, jak omezit dovoz výrobků ocelářského a hliníkárenského průmyslu. Varianty sahají od globálních sazeb na všechny výrobky ze všech zemí až po kvóty, které by vycházely z předchozích dodávek do Spojených států. Opatření se dotkne Číny, Evropské unie a dalších hlavních obchodních partnerů USA.

Ministr obchodu Wilbur Ross řekl, že materiály ministerstva obsahují tři alternativy, jak podpořit americký ocelářský a hliníkárenský průmysl a jak snížit dovoz, který \"hrozí oslabit národní bezpečnost\".

V případě oceli ministerstvo doporučilo, aby Spojené státy buď uvalily globální sazbu minimálně 24 procent na veškerý dovoz oceli, nebo 50procentní clo na dovoz ze seznamu 12 zemí, kam patří Čína, Brazílie, Indie, Jihoafrická republika a Vietnam. Třetí možností je omezit dovoz veškeré ocelářské produkce prostřednictvím kvót ve výši 63 procent dodávek jednotlivých zemí v roce 2017.

U hliníku zpráva navrhuje buď globální clo 7,7 procenta, nebo sazbu 23,6 procenta na výrobky z Číny, Ruska, Venezuely a Vietnamu spolu s kvótami rovnajícími se maximálně 100 procentům dodávek roku 2017, které by platily pro všechny ostatní země. Třetí variantou je kvóta 86,7 procenta loňského vývozu všech zemí do USA.

O návrzích má prezident Trump rozhodnout do dubna.

Akcie amerických firem z hliníkárenského a ocelářského průmyslu v reakci výrazně zpevnily, některé skoro o deset procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK