Čínská HNA už není největším akcionářem Deutsche Bank

16.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 16. února (ČTK) - Čínský konglomerát HNA Group prodal část svého podílu v německé Deutsche Bank v hodnotě zhruba 300 milionů eur (7,6 miliardy Kč). Části svých investic se firma zbavuje kvůli nedostatku likvidity, uvedla dnes agentura Reuters. Snížení podílu ze zhruba deseti procent na 8,8 procenta znamená, že HNA už nemá stejný podíl jako katarská královská rodina, takže už není největším akcionářem německé banky. Podíl v Deutsche Bank byl přitom jednou z nejvýznamnějších zahraničních investic HNA.

Prodej podílu přichází v době, kdy konglomerát pozorně zkoumají regulační úřady kvůli vlně akvizic za 50 miliard USD (jeden bilion Kč) v uplynulých dvou letech. Firma působí v široké škále oblastí - od letectví po finanční služby.

Čínský podnik v lednu podle zdrojů oznámil věřitelům, že mu v prvním čtvrtletí hrozí, že mu bude chybět hotovost nejméně 15 miliard jüanů (48,3 miliardy Kč). HNA se odmítla ke zprávě vyjádřit. Podle mluvčího společnosti C-Quadrat, která spravuje podíl HNA v Deutsche Bank, čínský podnik neplánuje podíl v Deutsche Bank dál snižovat.

V Německu bude zřejmě prodej podílu pro regulátory úlevou. Znepokojovaly je totiž problémy a neprůhledná struktura vlastnictví HNA.

HNA nezveřejnila cenu, kterou za podíl v Deutsche Bank zaplatila. Investice však zřejmě zatím nebyla finančně úspěšná. HNA oznámila, že začala kupovat akcie v Deutsche Bank v únoru 2017. Od té doby akcie banky klesly o 23 procent.

Deutsche Bank se tento měsíc znovu obrátila na investory s žádostí, aby byli trpěliví, když za rok 2017 oznámila již třetím rokem za sebou ztrátu. Na její hospodaření měla negativní dopad hlavně obtížná situace na trzích, dále pokles příjmů z investičního bankovnictví a také daňová reforma v USA.

Konglomeráty jako je HNA se kdysi těšily vládní podpoře a měly přístup k levným penězům, protože Peking je tlačil k tomu, aby se staly globálními šampiony. Před více než rokem ale Čína změnila postoj s tím, jak zintenzivnila snahu o lepší řízení rizika ve finančním sektoru a o snížení zadlužení v ekonomice.

HNA letos bude muset splatit velkou část dluhu. Aby vyřešila nedostatek likvidity, prodává majetek. Tento týden oznámila prodej pozemků v Hongkongu za dvě miliardy USD. Podle zdrojů jedná s věřiteli o nesplacených půjčkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK