BHP zvýšila pololetní zisk o 25 procent

20.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 20. února (ČTK) - Díky růstu cen kovů těžařský gigant BHP Billiton v prvním fiskálním pololetí (do 31. prosince 2017) meziročně zvýšil základní zisk o 25 procent na čtyři miliardy USD (81,6 miliardy Kč). Oznámila to dnes společnost s tím, že nyní se hodlá soustředit na snížení zadlužení a zvýšení výnosu pro akcionáře. BHP je největším producentem nerostných surovin na světě, těží železnou rudu, zlato, stříbro a další komodity, včetně uhlí, ropy a plynu. Zisk společnosti ale nedosáhl 4,30 miliardy předpovídaných analytiky v průzkumu agentury Reuters.

Firma dnes uvedla, že její plán prodat ztrátovou těžbu ropy a zemního plynu z břidlic v USA postupuje a počáteční nabídky na aktivum v hodnotě 14 miliard dolarů očekává v polovině roku. Britsko-australská skupina BHP vstoupila do těžby z břidlic za boomu v roce 2011, pozdější pokles cen ropy se však na jejím podnikání značně podepsal, v roce 2016 musela firma odepsat 7,2 miliardy dolarů.

\"Vyšší ceny surovin a solidní provozní výsledky přinesly volné cash flow 4,9 miliardy dolarů. Tyto prostředky použijeme k dalšímu snížení čistého dluhu a ke zvýšení dividend,\" prohlásil šéf společnosti Andrew Mackenzie. V porovnání s předchozím rokem se má dividenda zvýšit o 38 procent na 0,55 USD na akcii.

Čistý dluh BHP snížila v pololetí o 23 procent na 15,4 miliardy dolarů a do konce fiskálního roku by ho měla dále stlačit na deset až 15 miliard. Po započítání mimořádných nákladů 1,8 miliardy dolarů plynoucích z nové daňové legislativy USA firma vykázala čistý zisk 2,02 miliardy dolarů. Příjmy BHP vzrostly o 16 procent na 21,78 miliard dolarů. Velký díl na tom mají příjmy z prodeje mědi, které vykázaly nárůst o 52 procent. Příjmy největší divize, z těžby železné rudy vzrostly o 4,2 procenta a z ropy o 8,5 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK