Míra nezaměstnanosti v Británii poprvé za dva roky stoupla

21.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Británii se poprvé za téměř dva roky zvýšila: v tříměsíčním období do konce ledna překvapivě stoupla na 4,4 procenta ze 4,3 procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z dnešních údajů britského statistického úřadu. Vzhledem k tomu, že růst mezd zůstává slabý, centrální banka zřejmě se zvyšováním úrokových sazeb počká na zlepšení situace na trhu práce, poznamenala agentura Reuters.

Přestože míra nezaměstnanosti mírně stoupla, celkový počet zaměstnaných osob se zvýšil o 88.000, v souladu s očekáváním analytiků oslovených agenturou Reuters. Zvýšení míry nezaměstnanosti úřad přičítá tomu, že nezaměstnaní nejsou aktivní a práci si ani nehledají.

Mzdy v lednu vzrostly o 2,5 procenta po růstu 2,4 procenta v předchozím měsíci a za mírou inflace pohybující se na hranici tří procent tak stále zaostávají.

Počet osob ze zemí Evropské unie pracujících v Británii se ve zmíněném období meziročně zvýšil o 4,5 procenta, což je nejméně od třetího čtvrtletí 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK