Ministerstva mají informovat MF o využití nespotřebovaných výdajů

21.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Ministerstva a státní úřady mají informovat ministerstvo financí o objemu a případném využití tzv. nespotřebovaných výdajů ze státního rozpočtu. Podle MF je jejich objem 167 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Nároky z nespotřebovaných výdajů vznikají tehdy, pokud organizační složky státu, například ministerstva, nevyčerpají svůj rozpočet na daný rok a hypotetickou úsporu evidují právě jako nárok z nespotřebovaných výdajů. Takové nároky ale nejsou finančně kryty, a pokud je chce dané ministerstvo uplatnit, musí na ně ministerstvo financí zajistit peníze. To může podle dřívější zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu vést ke zvýšení státního dluhu a znamená riziko pro státní pokladnu. Samotní zástupci MF již dříve uvedli, že čerpání nároků představuje riziko a ministerstvu ztěžují situaci s přehledností rozpočtu.

\"Vláda schválila usnesení, kde ukládá, aby úřady předložili na ministerstvo financí asi sedm tabulek, abychom analyzovali podrobně tyto nespotřebované výdaje. A vyzvali jsme ministry, aby aktivně a solidárně hledali peníze, které nespotřebují,\" uvedl Babiš.

Podle dřívějších informací MF zhruba 100 miliard korun z těchto tzv. nároků z nespotřebovaných výdajů představují výdaje na investice.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK