Akcie v USA neudržely zisky, vliv měl růst výnosů dluhopisů

21.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. února (ČTK) - Americké akcie po většinu dnešního obchodování zpevňovaly a po po zveřejnění zápisu z lednového zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) růst ještě zrychlily. Vzápětí ale začaly rychle slábnout a všechny tři hlavní indexy nakonec skončily ve ztrátě. K té přispěl citelný růst výnosů státních dluhopisů. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, oslabil o 0,67 procenta a uzavřel na 24.797,77 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,55 procenta na 2701,33 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite pak odepsal 0,22 procenta na 7218,23 bodu.

V průběhu obchodování se dařilo zejména průmyslovým a technologickým společnostem, jako je Netflix či Amazon. Akcie obou zmíněných firem zpevnily zhruba o 0,9 procenta.

Naopak skoro o procento oslabily akcie výrobce čipů Qualcomm. Konkurenční společnost Broadcom dnes totiž snížila nabídku na jeho převzetí na 117 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč) z dřívějších 121 miliard USD.

Na devizovém trhu posiloval dolar, kterému prospívají vyhlídky na další růst úroků v USA. Měna tak pokračovala v zotavování z tříletého minima, na které sestoupila minulý týden. Zápis ze zasedání měnového výboru Fedu podle analytiků ukazuje, že mezi centrálními bankéři přetrvává důvěra v pokračující růst inflace, což je další důvod ke zvyšování sazeb.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22:00 SEČ přidával 0,35 procenta na 90,05 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK