Ropa zdražuje kvůli zprávě o překvapivém poklesu zásob v USA

22.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. února (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují kvůli zprávě o překvapivém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. Americká lehká ropa WTI zdražila až na dvoutýdenní maximum 62,85 dolaru za barel, později však o část zisků přišla.

Krátce před 18:00 SEČ vykazovala cena WTI nárůst o 1,5 procenta na 62,62 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent si ve stejnou dobu připisovala zhruba procento na 66,10 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 1,6 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst o 1,8 milionu barelů.

Podle analytiků jsou ceny ropy nadále podporovány stoupající poptávkou a dohodou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a několika dalších těžařských zemí o omezení dodávek na trh.

K dnešnímu růstu cen ropy přispěl rovněž pokles kurzu amerického dolaru. Slabší dolar totiž zlevňuje ropu z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla podporuje poptávku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 66,10 65,42 New York - NYMEX WTI duben 62,62 61,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK