Růst německé ekonomiky ve 4. čtvrtletí mírně zpomalil

23.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. února (ČTK) - Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta, a tempo jeho růstu tak zpomalilo z 0,7 procenta ve třetím kvartálu. Meziročně pak ekonomika vzrostla o 2,3 procenta, oznámil dnes spolkový statistický úřad. Za celý loňský rok se HDP zvýšil o 2,2 procenta, což znamená nejrychlejší tempo od roku 2011.

Největší ekonomika v Evropě vykazuje růst už osmým rokem. V roce 2015 růst činil 1,7 procenta, v roce 2016 pak 1,9 procenta.

V závěru roku pomohl německému hospodářství zejména zahraniční obchod. Vývoz, který ve čtvrtletí vzrostl o 2,7 procenta po růstu o 1,8 procenta v předchozích třech měsících, zaznamenal čtvrtý rekordní rok za sebou. Dovoz se zvýšil o dvě procenta po vzestupu o 1,1 procenta ve třetím čtvrtletí. Zahraniční obchod se tak na růstu HDP podílel 0,5 procentního bodu.

Soukromá spotřeba, v posledních letech pilíř německé ekonomiky, stagnovala, stejně jako hrubé kapitálové investice. Zvýšily se však státní výdaje a k hospodářskému růstu přispěly 0,1 procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK