Co dělat, když potřebujete opravit chybu v daňovém přiznání

10.04.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Podali jste daňové přiznání řádně a včas, ale poté vám došlo, že jste něco vypočítali špatně? V takovém případě vám nezbude nic jiného, než podat přiznání opravné nebo dodatečné. Kdy se ale podává jaké?

Opravné daňové přiznání můžete podat (podle § 138 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád) v případě, že jste si chyby všimli ještě před uplynutím lhůty pro odevzdání.

Opravné daňové přiznání

Neexistuje žádný opravný formulář. Chybu tedy bude třeba opravit tím, že vyplníte nový tiskopis, který si lze stáhnout na portále daňové zprávy. S tím rozdílem ale, že na první stránce formuláře (nahoře) zaškrtnete, že se nejedná o přiznání řádné, ale opravné. Po doplnění správných údajů a vypočtení daně přiznání odevzdejte. Při vyměřovacím řízení se bude vycházet z druhého formuláře a na první s chybami se v podstatě zapomene. Takových opravných přiznání lze podat hned několik. Brát v úvahu se ovšem bude vždy to poslední.

Opravné a dodatečné přiznání k dani z příjmu za rok 2017

(foto: Shutterstock)

Pozor: pokud jste po prvním odevzdání vlastní chybou zaplatili více, nezapomeňte si nechat peníze vrátit. Správce daně tak bez vaší výzvy jinak neučiní. Jestliže jste ale naopak zaplatili méně, bude třeba nedoplatek uhradit.

Kdy se odevzdává daňové přiznání za rok 2018?

Když vyplňujeme sami

do 1. dubna 2019

Poslední termín opožděného podání bez sankce

do 8. dubna 2019

Přehledy pojištění

do 2. května 2019

Když vyplňuje finanční poradce*

do 1. července 2019

Přehledy pojištění

do 1. srpna 2019

*Platí v případě, kdy si daňové přiznání necháte zpracovat finančním poradcem. O této skutečnosti ale budete muset předem informovat daňového správce.

Jak odevzdat daňový formulář?

Formulář či tiskopis s přiznáním k dani z příjmu fyzických osob musíte odevzdat příslušnému finančnímu úřadu v místě trvalého bydliště. Učinit tak lze samozřejmě osobně na přepážce. Pokud se vám ale např. nechce na úřadě čekat, jsou zde ještě další dvě možnosti. Přiznání lze totiž i odeslat poštou a také do datové schránky. Druhý případ platí především pro vlastníky datových schránek, pro které je povinné odevzdání buď prostřednictvím zmíněné schránky anebo elektronickou poštou, kde ale nebude smět chybět podpis s kvalifikovaným certifikátem.

Kdy se podává dodatečné přiznání k dani?

Pokud jste si teď přišly na chybu v daních z příjmu, tak budete muset podat dodatečné daňové přiznání, protože už je po termínu odevzdání. Dodatečné daňové přiznání totiž musíte podat ze zákona v případě, kdy jste si chybu uvědomili až po termínu odevzdání a daň byla nižší než reálně. Pokud byla vámi vypočtená daň vyšší, lze samozřejmě také provést dodatečnou opravu, ale nejedná se už o povinnost. Podobně jako v předchozím případě ale bude třeba o přeplatek zažádat. Ten by vám měl být vrácen do 30 dnů po odevzdání. Přiznání nebo dodatečné vyúčtování bude nutné dodat nejpozději do konce následujícího měsíce.

Ani v tomto případě neexistuje žádný dodatečný formulář. Pro opravu a nové výpočty opět využijete tiskopis pro přiznání k dani z příjmu fyzických osob a na první stránce nahoře zaškrtnete, že se jedná o přiznání dodatečné. Tentokrát ale budete muset uvést i jasné důvody, proč se přiznáváte navíc a dodatečně. I zde bude správce daně vycházet z posledního odevzdaného formuláře.

Pozor: dodatečné přiznání je podle zákona o daních z příjmu zakázáno podat v případě, kdy poplatník usiluje o zvýšení uplatnění daňové ztráty z minulých let, odpočtu nákladů nebo výdajů na projekty ohledně vývoje či výzkumu anebo uplatnění darů pro veřejně prospěšné účely.

Sankce za nepodání nebo zpoždění

Pokud podáváte pouze pozdě, sankce se vám ještě můžou vyhnout. Stane se tak tehdy, když je vypočtená daň nižší než 200 Kč. Pokud jej ovšem neodevzdáte vůbec, čeká vás pokuta, která začíná na 500 Kč a končit může až na 300 000 Kč. To ale ani zdaleka není všechno. Za každý den prodlení poplatníkovi naskakují penále ve výši 0,05 – 5 % z dlužné částky daně.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ