Chcete dobře vybrat půjčku? Nebojte se srovnávat nabídky

05.03.2018 | , Sberbank CZ
Komerční sdělení


Rozhovor s Jiřím Antošem, členem představenstva a ředitelem retailového bankovnictví Sberbank CZ o tom, jak nejlépe vybrat půjčku.

Rozhovor s Jiřím Antošem, členem představenstva a ředitelem retailového bankovnictví Sberbank CZ o tom, jak nejlépe vybrat půjčku.

Jaký je vztah Čechů k půjčování peněz?

My jsme nedávno realizovali průzkum, ze kterého nám vyšlo, že Češi mají pozitivní vztah k rozumnému využívání půjček. Většina lidí půjčky považuje za obvyklou záležitost a uvádí velmi racionální důvody, za jakých podmínek si jsou ochotni půjčit. Také je pro mne dobrou zprávou, že skoro polovina lidí by chtěla investovat do vzdělání svého i svých dětí. Vnímám to jako velice pozitivní výsledek.

Na co si, vedle vzdělávání, nejčastěji lidé chtějí půjčit?

Půjčka má význam, když ji využijete na smysluplnou dražší věc, jejíž životnost je delší než doba splácení. Nejčastěji mají Češi zájem o půjčku na auto, pak na již zmíněné vzdělání, láká je také velké elektro a další vybavení domácnosti. Samostatnou kategorií je samozřejmě půjčka na bydlení.

Na co bychom neměli při výběru půjčky zapomenout?

Zcela zásadní je při výběru půjčky mít přehled o nabídce. Vyplatí se pečlivě porovnat podmínky jednotlivých bank. Rozdíly ve splátkách mohou být vysoké. Ze zkušenosti víme, že mnoho Čechů si bere první nabídku zejména od banky, kde mají například běžný účet. Pokud však chcete opravdu získat nejzajímavější nabídku, musíte srovnávat.

Proto doporučuji udělat si základní přehled například pomocí cenového srovnávače a banky, o jejichž nabídce uvažujete, směle navštivte a požádejte o konkrétní nabídku. Solidní banky by vám měly vyjít vstříc.

Podle čeho bychom měli nabídky porovnávat?

Většina lidí si již zvykla, i díky bankovní osvětě, že výhodnost půjčky se posuzuje podle výše RPSN, což je roční procentní sazba nákladů. Vyjadřuje se v procentech, a čím je tato sazba nižší, tím je půjčka levnější a výhodnější.

Vybírejte z nabídky bank, které prezentují férové a transparentní podmínky bez skrytých poplatků. Právě poplatky, kterých si na první pohled nevšimnete, totiž mohou půjčku nejvíce prodražit.

Co když časem narazíme na výhodnější podmínky, lze půjčku převést?

Uzavřením půjčky a čerpáním peněz samozřejmě vše nekončí. Jednotlivé banky se snaží, pokud k tomu mají možnosti, své půjčky stále zatraktivňovat a může se stát, že za pár měsíců budou podmínky pro půjčky příhodnější. Svoji půjčku můžete samozřejmě takzvaně refinancovat a převést k jiné bance a získat tak lepší podmínky. Ale například Sberbank CZ aktuálně přišla s půjčkou, u níž garantuje nejvýhodnější nabídku po celou dobu splácení. Pokud tedy během celé doby splácení dostanete od konkurence výhodnější nabídku, tak my ji dorovnáme a nabídneme podmínky ještě lepší.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení