Tisk: USA si kladou řadu podmínek pro vynětí EU z nových cel

16.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. března (ČTK) - Spojené státy si pro vynětí Evropské unie z nových cel na dovoz oceli a hliníku kladou řadu podmínek v oblasti obchodní i obranné politiky, včetně omezení dodávek oceli z EU do USA na loňské úrovni. Informuje o tom dnes německý časopis Der Spiegel. Spojené státy podle listu rovněž požadují, aby EU podnikla opatření proti čínské oceli prodávané za dumpingové ceny a spolupracovala v řadě dalších obchodních záležitostí.

Američané podle listu chtějí také záruky, že Evropa bude posilovat své vojenské kapacity. Podmínky představil americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer na setkání s eurokomisařkou pro obchod Cecilií Malmströmovou v Bruselu, píše Der Spiegel.

Zdroj agentury Reuters z Evropské komise ve čtvrtek uvedl, že Malmströmová se příští týden setká s americkým ministrem obchodu Wilburem Rossem a pokusí se neshody kolem cel vyřešit.

Americký prezident Donald Trump minulý čtvrtek podepsal dekret o zavedení 25procentního cla na dovoz oceli a desetiprocentního cla na dovoz hliníku do USA. Cla mají vstoupit v platnost 15 dní po podpisu dekretu. Z nových cel byly od začátku vyjmuty Kanada a Mexiko, o získání výjimky nyní usiluje také Evropská unie.

Trump začátkem týdne uvedl, že Ross bude jednat se zástupci Evropské unie o odstraňovaní cel a dalších obchodních bariér uplatňovaných na dovoz zboží z USA. O víkendu podle agentury AP zopakoval svůj názor, že Evropská unie Spojené státy ekonomicky zneužívá.

\"Pokud (EU) odstraní své odporné bariéry a cla na dovážené americké produkty, odstraníme ty své i my,\" napsal Trump minulou sobotu na twitteru. V neděli pak znovu pohrozil zvýšením cel na dovoz automobilů z EU.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK