Počet nabízených pracovních míst v USA v lednu vzrostl na rekord

16.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. března (ČTK) - Američtí zaměstnavatelé v lednu prudce zvýšili poptávku po nových zaměstnancích. Počet nabízených volných pracovních míst se zvýšil o 645.000 na 6,31 milionu, což bylo nejvíce za 17 let, tedy za dobu, po kterou se tento údaj sleduje. Růst počtu volných pracovních míst byl pak nejvyšší za dva a půl roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce.

Zprávu o počtu volných pracovních míst pečlivě sleduje americká centrální banka (Fed) při přípravě své měnové politiky. Údaje rovněž ukázaly, že se zvýšil počet nově přijatých lidí v zaměstnaní a méně Američanů v lednu ve srovnání s předchozím měsícem dobrovolně odešlo z práce.

Nejvíce volných pracovních míst vzniklo v soukromém sektoru, a to 608.000. Nejvíce k růstu počtu nových volných pracovních míst přispěly stavebnictví, doprava a skladování a profesionální a obchodní služby, uvedla agentura Bloomberg.

Vysoká poptávka po pracovnících přichází v době, kdy míra nezaměstnanosti je už tak dost nízká. V únoru byla již pátý měsíc za sebou na minimu za 17 let a činila 4,1 procenta.

Zpráva také ukázala, že počet nově najatých pracovníků byl mnohem nižší, než růst počtu nabízených volných pracovních míst. To naznačuje, že zaměstnavatelé mají problémy s nalezením potřebných pracovníků. To může zvýšit tlak na růst mezd.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK