V Brazílii vzniká nový gigant ve výrobě buničiny

16.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sao Paulo 16. března (ČTK) - Brazilská společnost Suzano Papel e Celulose vyhrála boj o kontrolu nad větším konkurentem Fibria Celulose. Spojením v transakci za 36 miliard realů (227 miliard Kč) vznikne největší výrobce buničiny na světě s celkovou kapacitou 11 milionů tun ročně. Firmy to dnes uvedly ve svém prohlášení.

Akcionáři firmy Fibria, Votorantim a BNDESPar, investiční divize brazilské státní rozvojové banky BNDES, se rozhodli upřednostnit nabídku od Suzano, přestože konkurenční firma sídlící v Nizozemsku Paper Excellence učinila vyšší nabídku.

Ředitelka BNDES Eliane Lustosaová uvedla, že akcionáři dali přednost nabídce Suzano, protože nabídka Paper Excellence nebyla spolehlivá, firma nedodala finanční záruky. Nabídka od firmy Suzano také splňuje poslání státní banky, a to posílit brazilský kapitálový trh. V případ dohody s Paper Excellence by zřejmě akcie společnosti Fibria byly staženy z místní akciové burzy.

Votorantim vlastní ve Fibrii podíl 29,42 procenta a BNDESPar 29,08 procenta. Rozvojová banka BNDES vlastní také 6,9 procenta ve firmě Suzano, kterou má pod kontrolou rodina Fefferových.

Dohodu musí ještě schválit antimonopolní úřady v Brazílii, USA, EU a Číně, uvedla agentura Reuters.

Fibria a Suzano jsou také dva největší světoví producenti eukalyptové buničiny. Jejich celková kapacita produkce buničiny, nejčastějšího materiálu používané pro výrobu papíru, bude téměř dvojnásobná ve srovnání s druhým největším výrobcem, firmou International Paper, uvedla konzultační společnost Poyry.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK