Akcie v USA díky statistice posílily, japonský jen vzrostl

16.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech na závěr týdne posílily díky nejnovější statistice z USA, hlavně silným údajům o průmyslové výrobě. Zpráva podpořila akcie v různých sektorech v čele s energetickými. Za celý týden však všechny tři indexy klesly.

Index Dow Jones stoupl o 72,85 bodu, tedy 0,29 procenta, na 24.946,51 bodu. Širší index Standard & Poor\'s posílil o 4,68 bodu, čili 0,17 procenta, na 2752,01 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se nepatrně zvýšil o 0,25 bodu na 7481,99 bodu.

Dnešní růst akcií přišel po náročném týdnu, kterému dominovaly obavy z obchodní války USA s Čínou a politické změny, které začaly vyhozením ministra zahraničí Rexe Tillersona. Za celý týden tak všechny tři indexy klesly. Dow Jones o 1,57 procenta, S&P o 1,04 procenta a Nasdaq o 1,27 procenta.

Průmyslová výroba se v únoru zvýšila o 1,1 procenta. To byl nejvyšší růst za čtyři měsíce. Další příznivou zprávou byl předběžný údaj o náladě spotřebitelů zveřejněný michiganskou univerzitou, který pomohl vzhůru maloobchodním společnostem Walmart a Home Depot.

Akcie Adobe Systems dnes během obchodování stouply na nový rekord. Firmě se podařilo již sedmé čtvrtletí za sebou vykázat zisk a příjmy, které překonaly odhady analytiků. Lepší hodnocení výkonu akcií analytiky firmy Baird pomohlo k růstu také akciím firem Micron Technology a Western Digital, napsala agentura Reuters.

Japonský jen na závěr týdne posílil díky své pověsti bezpečné investice v době nejistot. Jenu nahrávají zejména spekulace, že v americké vládě se chystají další personální změny, těží ale také z obav, že připravovaná americká cla mohou poškodit globální ekonomiku. Dolarový index pak vzrostl díky příznivým statistickým údajům, které podpořily očekávání, že centrální banka USA (Fed) příští týden zvýší úroky.

Japonský jen vůči dolaru posílil o 0,3 procenta na 106,05 JPY a k euru o 0,4 procenta na 130,30 JPY. Euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,2286 USD. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,1 procenta na 90,23 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK