Dlouhý vyzval, aby nebyl zpochybňován polistopadový vývoj

19.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Polistopadový vývoj České republiky by neměl být zpochybňován. Řekl to dnes prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý během oslav 25 let historie komory. Vyslovil se též proti zavedení sektorové daně či dramatickému zvyšování minimální mzdy.

\"Základní stavební kameny polistopadových změn byly i pro následný úspěch českých podnikatelů rozhodující. Bez lidské svobody by nebylo svobodného podnikání a bez rychlé privatizace a restitucí by nebyli soukromníci,\" uvedl Dlouhý.

České ekonomice podle něj neprospějí sektorové daně, rušení karenční lhůty ani další dramatické navyšování minimální mzdy. \"Ne ve všem si rozumíme, ale velmi si vážíme tahu na branku vaší vlády,\" řekl Dlouhý přítomnému premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Zároveň ocenil, že současný vládní program více podporuje podnikatele. Tlumočil ale také obavy podnikatelů z povolebního vyjednávání hnutí ANO s komunisty a socialisty.

Dlouhý se pozastavil nad tím, že stát agendu, pro kterou Hospodářskou komoru zřídil, za peníze daňových poplatníků přenáší na nově zřízené pobočky agentur CzechTrade, CzechInvest a dalších státních úřadů. Připomněl, že Hospodářská komora podnikatelům je v regionech dostupná v 68 jejích pobočkách.

Babiš poté uvedl, že státní agentury CzechTrade a CzechInvest by se měly sloučit. Právě s komorou chce vláda podle něj mimo jiné spolupracovat na podpoře exportu. Dodal, že komora by měla také hrát významnější roli v rámci tripartity.

\"Považuji za nenormální, že máme CzechTrade a CzechInvest pod ministerstvem průmyslu, kdy jeden má zastoupení u nás 63krát a 50krát v zahraničí a druhý 20krát u nás a sedmkrát v zahraničí. Myslím, že tyto instituce by měly být sloučeny,\" uvedl Babiš.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) dnes ČTK řekl, že CzechInvest a CzechTrade jsou každý zaměřen jinak. \"Budeme hledat možnost jak zefektivnit jejich práci a snížit náklady - například tím, že by v zahraničí sídlily v jedné budově. Tím by se snížily i náklady daňových poplatníků,\" dodal.

Babiš dále řekl, že při případném dělení energetické společnosti ČEZ si vláda musí pohlídat, aby vedle výroby zůstaly státu také strategické věci typu obchodu nebo distribuce.

Hospodářská komora není financována státem, je nezávislá na vládě, financují ji sami podnikatelé. Komora od svých členů, podnikatelů, vlastní činností, vybere ročně 250 milionů korun. Členy jsou živnostníci, jako kominíci, kamnáři, obkladači, malé a střední podniky a strategicky nejdůležitější podniky, jako jsou třeba Škoda Auto či ČEZ. Podnikatelům je k dispozici 14 krajských a 46 okresních komor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK