Ropa zlevňuje kvůli poklesu akcií a růstu těžby v USA

19.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 19. března (ČTK) - Ceny ropy se dnes snižují. Dolů je tlačí pokles na akciových trzích a přetrvávající obavy investorů z růstu těžby suroviny ve Spojených státech, píše agentura Reuters.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:30 SEČ vykazovala pokles o zhruba 0,2 procenta a pohybovala se těsně nad 66 dolary za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela téměř půl procenta a nacházela se mírně nad 62 dolary za barel.

\"Za tímto dnešním poklesem nepochybně stojí akciové trhy,\" uvedl analytik Brian LaRose ze společnosti United-ICAP. Americké akcie dnes výrazně oslabují v čele s technologickými podniky. Ty se dostaly pod tlak kvůli zprávám o zneužití údajů o 50 milionech uživatelů internetové sítě Facebook.

Výraznějšímu propadu cen ropy nicméně brání napětí na Blízkém východě. Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán minulý týden prohlásil, že bude-li Írán vyvíjet jadernou bombu, učiní to i Saúdská Arábie. Teherán a Rijád jsou dlouhodobí regionální soupeři.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 66,07 66,21 New York - NYMEX WTI duben 62,05 62,34

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK