ČEZ dnes zveřejní výsledky loňského hospodaření

20.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Energetická společnost ČEZ dnes zveřejní výsledky loňského hospodaření. Analytici odhadují, že firmě meziročně vzrostl čistý zisk o 29 procent na 18,8 miliardy korun. Tržby podle nich zůstaly na předloňských 203,7 miliardy korun.

\"Tradičně nejsledovanější záležitostí bude výhled hospodaření na letošní rok a rovněž to, zda ČEZ zveřejní návrh letošní dividendy,\" uvedl analytik Fio banky Jan Raška. Loni firma vyplatila dividendu 33 korun na akcii. Většina analytiků očekává stejnou výši i letos. Podle některých by mohla být o dvě koruny vyšší.

ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. V poslední době se hovoří se možné transformaci nebo rozdělení společnosti. Záměr má mimo jiné pomoci k rozhodnutí o případné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že při případném dělení společnosti si vláda musí pohlídat, aby kromě výroby zůstaly státu také strategické věci typu obchodu nebo distribuce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK