Ryanair vstupuje do letecké společnosti Laudamotion

20.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 20. března (ČTK) - Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se dohodla na koupi podílu až 75 procenta v nové rakouské letecké společnosti Laudamotion, která získala většinu majetku zkrachovalých aerolinek Niki a vlastní ji bývalý závodník Formule 1 Niki Lauda. Akvizicí Ryanair posílí svoji pozici v Německu a v Rakousku.

Ryanair nejprve získá podíl 24,9 procenta. Na 75 procent chce podíl navýšit co nejdříve to bude možné, musí však nejprve získat povolení od Evropské unie. Ryanair podle dohody investuje do Laudamotion nejprve 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč), dalších 50 milionů eur poskytne firmě v prvním roce od akvizice na provoz, napsala agentura Reuters.

Niki Lauda má být předsedou správní rady rakouských aerolinek a bude dohlížet na svoji strategii, jejímž cílem je vytvoření úspěšných rakouských nízkonákladových aerolinek. Ryanair mu má podle dohody poskytnout finanční a manažerskou podporu a šest letadel včetně posádky pro letošní rok.

Laudamotion mají letos v létě zahájit pravidelné a charterové lety z Rakouska, Německa a Švýcarska do prázdninových destinací v Itálii, Řecku a Španělsku. Ryanair odhadl, že Laudamotion se mohou dostat do zisku do třetího roku od zahájení provozu a pokud budou úspěšné, mohou rozšířit flotilu na nejméně 30 letadel Airbus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK