Nezaměstnanost na Slovensku klesla na nové minimum 5,72 procenta

20.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. března (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v únoru klesla na nové minimum 5,72 procenta z 5,88 procenta v lednu. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce. Nezaměstnanost v zemi se snižuje nepřetržitě od léta roku 2016, dlouhodobě je ale vyšší než v ČR, kde letos v únoru míra nezaměstnanosti činila 3,7 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, v únoru na Slovensku klesl oproti lednu o více než 4600 osob na 158.444 lidí. Oproti loňsku ubylo přes 70.000 nezaměstnaných.

Úřady práce na Slovensku v únoru evidovaly více než 78.000 neobsazených pracovních pozic u zaměstnavatelů. Podniky hledají pracovníky hlavně na různé dělnické pozice.

Nezaměstnanost na Slovensku se snižuje v době pokračujícího ekonomického růstu, který by měl letos zrychlit nad čtyři procenta i díky očekávanému zahájení produkce v budované továrně automobilky Jaguar Land Rover.

Slovenské firmy si dlouhodobě stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a v uplynulém období začaly ve větším počtu zaměstnávat cizince. Na začátku května začne na Slovensku platit zákon, na jehož základě dojde ke zjednodušení podmínek pro zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU v nedostatkových profesích a v regionech s nezaměstnaností nižší než pět procent. Opatření, které reálně vstoupí do praxe po vytvoření seznamu nedostatkových profesí, se dotkne zejména rozvinutějších regionů na západě a jihu Slovenska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK