Beneš: Předpokládám, že návrh dividendy oznámí ČEZ v dubnu

20.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš předpokládá, že firma oznámí návrh dividendy za loňský rok v dubnu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci k loňským výsledkům ČEZ. Její možnou výši komentovat nechtěl. Loni ČEZ vyplatil ze zisku roku 2016 dividendu 33 korun na akcii před zdaněním. Akcionářům tak bylo vyplaceno 17,8 miliardy korun, stát jako majoritní vlastník získal zhruba 12,4 miliardy korun. Čtyři roky předtím vyplatila firma akcionářům pokaždé dividendu 40 Kč na akcii.

\"Chápete, že není kurzotvornější informace než výše dividendy, takže nebudu ani naznačovat,\" uvedl dnes Beneš. Většina analytiků, které dnes oslovila ČTK, předpokládá dividendu za loňský rok kolem 35 korun na akcii.

ČEZ dnes ohlásil meziroční nárůst čistého zisku o 30 procent na 19 miliard korun. K tomu mu pomohl prodej akcií maďarské společnosti MOL a nárůst výroby jaderných elektráren. Tržby společnosti klesly meziročně o procento na 201,9 miliardy korun.

Přes pozitivní výsledky ČEZ v pátek oznámil, že po 16 letech přestává sponzorovat Mezinárodní filmový festival (MFF) v Karlových Varech. Odůvodnil to tím, že musí šetřit. Beneš dnes uvedl, že ČEZ krátí náklady obecně. Firma podle něj kvůli negativnímu vývoji energetického trhu v posledních letech omezila nebo úplně ukončila řadu projektů, které podporovala. \"Nemá z toho smysl vypichovat jednu konkrétní věc, protože my to takto nevnímáme,\" dodal.

rdo rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK