Milek: Většina států EU souhlasí s nepovinným krácením dotací

20.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Většina unijních států souhlasila s tím, aby evropské dotace pro zemědělce nebyly po roce 2020 povinně kráceny podle velikosti farmy. Na Žofínském fóru to dnes řekl ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO). Pro takzvané povinné zastropování by bylo jen pět zemí. České zemědělství by podle Milka při zastropování na 60.000 eur (zhruba 1,5 milionu Kč) na farmu přišlo o 5,2 miliardy korun. Finální znění nových pravidel ale stále není známé, Evropská komise by měla legislativní návrh představit letos v červnu.

\"Většina ministrů přijala naše argumenty. Shodli se, že členským státům musí zůstat nezbytná flexibilita, protože jedině tak může každá země zohlednit specifické vnitrostátní podmínky a potřeby. To se u nás týká především problematiky zastropování,\" uvedl Milek. Pozemkové výměry českých farem patří mezi největší v unii.

Viceprezident Agrární komory ČR Bohumil Belada uvedl, že ještě není jasné, kdy se stihne nová legislativa schválit, zda v letošním roce a tedy za současného Evropského parlamentu, nebo až po volbách do europarlamentu. Podle něj je prioritou, aby se balík peněz věnovaný zemědělství udržel na současné úrovni. Nutné tak podle něj bude zvýšit odvody peněz do evropského rozpočtu.

Diskuse o podobě přímých plateb pro zemědělce, včetně možnosti určení jejich horní hranice, je součástí debaty o tom, jak bude vypadat společná zemědělská politika EU po roce 2020. V rámci příštího dlouhodobého rozpočtu chce unie nejen udržet své nynější priority, ale v době odchodu Británie z EU také financovat nové politiky, včetně například lepšího řešení migrační problematiky či vyšší bezpečnosti. Společná zemědělská politika přitom představuje téměř 40 procent každého unijního rozpočtu.

Zemědělské podniky v České republice mají ve srovnání států EU největší průměrnou výměru 133 hektarů a také ekologické farmy patří s průměrnými 120 hektary mezi největší v unii. Podobně jako na Slovensku to má historické důvody v komunistické kolektivizaci.

Ministr dnes také zopakoval, že prosazuje zavedení oznamovací povinnosti vlastníků při prodeji zemědělské půdy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK