Ceny ropy vystoupily na třítýdenní maximum

20.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 20. března (ČTK) - Ceny ropy se během dnešního obchodování vyšplhaly na třítýdenní maximum. Vzhůru je tlačí napětí na Blízkém východě a možné pokračování poklesu těžby suroviny ve Venezuele. Tyto faktory převážily nad vyhlídkami na další zvyšování produkce ropy ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent krátce po 17:00 SEČ vykazovala nárůst o 2,7 procenta na 67,80 dolaru za barel. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od konce února. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 2,8 procenta na 63,78 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

\"Do popředí se dnes dostaly geopolitické faktory, a to mimo jiné kvůli oficiální návštěvě saúdskoarabského korunního prince (Muhammada bin Salmána) ve Spojených státech. Očekává se, že na programu jednání bude otázka Íránu,\" uvedl jeden z analytiků společnosti Interfax Energy.

Saúdská Arábie v pondělí kritizoval jadernou dohodu s Teheránem z roku 2015, která omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa jaderného programu země. K dohodě se staví kriticky rovněž americký prezident Donald Trump, který v minulosti několikrát pohrozil jejím vypovězením.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 67,80 66,05 New York - NYMEX WTI duben 63,78 62,06

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK