Mírnému růstu amerických akcií napomohla energetika

20.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Akciím ve Spojených státech dopomohla k mírnému růstu díky stoupajícím cenám ropy energetika, stále ale pokračuje propad Facebooku. Firma potvrdila, že čelí vyšetřování ze strany americké Federální komise pro obchod (FTC). Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Index Dow Jones stoupl o 0,47 procenta a uzavřel na 24.727,27 bodu. Index Standard & Poor\'s 500 posílil o 0,15 procenta na 2716,94 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 0,27 procenta na 7364,30 bodu.

Ceny ropy dnes stouply o více než dvě procenta a vyšplhaly se až na třítýdenní maximum. Vzhůru je tlačí napětí na Blízkém východě a možné pokračování poklesu těžby suroviny ve Venezuele. Tyto faktory převážily nad vyhlídkami na další zvyšování produkce ropy ve Spojených státech.

Po pondělním propadu o téměř sedm procent pokračoval pád akcií technologické společnosti Facebook. Ta dnes oslabila o další téměř tři procenta. Firmu vyšetřuje britský úřad pro ochranu dat. Prověřuje, zda provozovatel sociální sítě dostatečně rázně odpověděl na zprávy, že politická konzultační firma Cambridge Analytica nečestně získala informace o jejích uživatelích. Facebook čelí i vyšetřování americké FTC, zda neporušil dohodnuté podmínky pro nakládání s osobními údaji uživatelů.

Na devizových trzích dnes před zasedáním americké centrální banky (Fed) zpevňoval dolar. Naopak euro oslabila zpráva o výrazném poklesu důvěry německých investorů v ekonomiku.

Kolem 21:00 SEČ euro na dolar ztrácelo 0,7 procenta na 1,2250 dolaru. K japonskému jenu si dolar připisoval 0,4 procenta na 106,48 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,6 procenta na 89,98 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK