USA zjistily subvencovaný a dumpingový dovoz drátů z pěti zemí

21.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. března (ČTK) - Itálie, Jižní Korea, Španělsko, Turecko a Británie prodávají na trhu USA válcované dráty z uhlíkové a legované oceli se subvencemi a za dumpingové ceny. Vyplývá to ze zjištění amerického ministerstva obchodu. Pokud americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) zjistí, že tento dovoz poškozuje domácí výrobce, ministerstvo na něj může uvalit clo ve výši až 147,63 procenta na období pěti let. ITC se má k věci vyjádřit počátkem května.

Ministerstvo zahájilo šetření na základě žádostí společností Gerdau Ameristeel US Inc, Nucor Corp, Keystone Consolidated Industries a Charter Steel.

Válcované dráty jsou v ocelářství široce využívaným meziproduktem. Vývozci z Itálie, Jižní Koreje, Španělska, Turecka a Británie je prodávají pod reálnou hodnotou o zhruba pět až 148 procent, uvedlo ministerstvo. Zjistilo rovněž, že Itálie a Turecko své výrobce subvencují.

V roce 2016 dodala Itálie na americký trh válcované dráty za 12,2 milionu dolarů (252,6 milionu Kč), Korea za 45,6 milionu, Španělsko za 40,7 milionu, Turecko za 41,4 milionu a Británie za 20,5 milionu dolarů.

Šetření se týká společností Ferriere Nord a Ferriera Valsider (Itálie), POSCO (Jižní Korea), Global Steel Wire, CELSA Atlantic, Compaňia Espaňola de Laminacion, ArcelorMittal Espaňa (Španělsko), Habas Sinai ve Tibbi Gazlar Istihsal Endustrisi a Icdas Celik Enerji Tersane ve Ulasim Sanayi (Turecko) a British Steel Ltd a Longs Steel UK Ltd (Británie), uvedla agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK