Mzdy v Británii rostou, nezaměstnanost klesla

21.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Británii se po lednovém růstu o 0,1 procentního bodu v tříměsíčním období do konce února snížila zpět na 40leté minimum 4,3 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů britského statistického úřadu. Růst mezd byl v tříměsíčním období do konce ledna nejrychlejší za téměř dva a půl roku, což zvýšilo pravděpodobnost, že britská centrální banka (BoE) na příštím, květnovém zasedání zvýší úrokové sazby.

Mzdy včetně bonusů v lednu meziročně stouply o 2,8 procenta, což je nejvyšší úroveň od září 2015, po růstu o 2,7 procenta ve třech měsících do konce prosince. Ekonomové v anketě Reuters přitom očekávali zvýšení o 2,6 procenta. S vyloučením bonusů se mzdy v lednu zvýšily o 2,6 procenta po prosincovém nárůstu o 2,5 procenta.

Hlavní ekonom BoE Andy Haldane před časem předpověděl, že do konce čtvrtletí by se růst mezd mohl přiblížit ke třem procentům. Právě tato prognóza je hlavním důvodem, proč BoE v únoru prohlásila, že úrokové sazby zřejmě porostou rychleji a ve větší míře, než očekávala ještě před několika měsíci.

Statistický úřad dále uvedl, že počet zaměstnaných se ve třech měsících do konce února zvýšil o 168.000, zatímco analytici předpovídali podstatně menší číslo - 84.000.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK