Ministr Milek nařídil audit Státního pozemkového úřadu

21.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) dnes nařídil audit Státního pozemkového úřadu (SPÚ), aby získal reálný obraz o fungování úřadu. Zároveň odmítl vyjádření ředitelky Svatavy Maradové o politické motivaci její rezignace. ČTK o tom dnes informovalo tiskové oddělení ministerstva. Maradová oznámila v úterý, že na svou funkci rezignuje. Uvolnění pozice podle ní přispěje ke koaličním vyjednáváním o složení vlády. Ministerstvo zemědělství dnes v tiskové zprávě uvedlo, že její žádost o uvolnění z funkce zatím neobdrželo.

\"Státní pozemkový úřad je apolitický úřad, jeho obsazení není součástí žádných vyjednávání. Myslím, že paní ředitelka svou pozici v této souvislosti přeceňuje,\" uvedl ministr. \"Sama nejlépe ví, že naše debata o jejím výkonu funkce se týkala výhradně jejího profesního působení,\" dodal.

Milek se s ředitelkou setkal stejně jako s dalšími řediteli podřízených organizací. Informoval je o prioritě vlády zabezpečit \"maximálně funkční a efektivní úřady s transparentním hospodařením\". V souvislosti s tím je také upozornil, že bude postupně v jednotlivých organizacích právě tyto oblasti prověřovat, stejně byla informována i ředitelka SPÚ, uvedlo ministerstvo. Maradovou prý zároveň požádal o vysvětlení některých skutečností, vyplývajících z podnětů, které obdržel.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes naznačil, že za koncem Maradové může být financování úřadu. \"Doufejme, že to financování bylo v pořádku, já mám značné signály, že nebylo,\" poznamenal premiér. Milek ČTK ráno řekl, že vnitřním auditem úřad prošel naposled v roce 2015. Nynější audit by se měl zaměřit na hospodaření úřadu. \"Je to jediný způsob, jak získat reálný obraz o fungování SPÚ a v době, kdy se paní ředitelka staví do role politické oběti, to považuji za nevyhnutelné,\" vysvětlil Milek.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti. Sedmačtyřicetiletá Maradová vedla úřad od poloviny června 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK