Africké země podepsaly dohodu o volném obchodu

21.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kigali 21. března (ČTK) - Zástupci 44 afrických zemí dnes ve rwandské metropoli Kigali podepsali dohodu o vytvoření kontinentální zóny volného obchodu (CFTA). Podle agentury AP jde o největší dohodu o volném obchodu od vzniku Světové obchodní organizace (WTO).

Dohodu, která je projektem Africké unie (AU), nyní musejí ratifikovat jednotlivé státy. Cílem je, aby vstoupila v platnost do konce letošního roku. Dohoda vytvoří kontinentální trh zahrnující 1,2 miliardy lidí, napsala AP.

\"Naši lidé, naše podnikatelská komunita a zejména naše mládež již nemohou déle čekat na odstranění bariér, které rozdělují náš kontinent, brzdí rozmach ekonomiky a udržují chudobu, ačkoli je Afrika štědře obdařena bohatstvím,\" uvedl šéf AU Moussa Faki Mahamat.

Zastánci CFTA slibují, že dohoda přinese rozvoj vzájemného vnitroafrického obchodu. V současnosti jen 16 procent obchodní výměny afrických zemí směřuje do jiných států kontinentu. Podle některých odborníků může také CFTA pomoci Africe ve vyjednání lepších obchodních dohod s okolním světem.

Oficiální jednání o CFTA zahájila AU v červnu 2015. V konečném důsledku chce AU vybudovat celoafrický společný trh a hospodářskou a měnovou unii. V těchto snahách se inspiruje Evropskou unií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK