Ropa výrazně zdražuje po zprávě o poklesu zásob v USA

21.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 21. března (ČTK) - Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují v reakci na zprávu o překvapivém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. K růstu cen navíc přispívají přetrvávající obavy ohledně situace na Blízkém východě.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 18:00 SEČ vykazovala nárůst o 2,5 procenta na 69,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 2,4 procenta na 65,05 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 2,6 milionu barelů. Analytici přitom předpovídali nárůst zásob o 2,5 milionu barelů, napsala agentura Reuters.

K růstu cen ropy přispívají rovněž spekulace o tom, že Spojené státy by mohly znovu uvalit sankce na Írán. Podle poradenské společnosti FGE by případné sankce mohly vést k výraznému poklesu íránského exportu ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 69,10 67,42 New York - NYMEX WTI květen 65,05 63,54

pmh sva

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK