Akcie v USA po oznámení Fedu o zvýšení úroků v závěru oslabily

21.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. března (ČTK) - Akciím ve Spojených státech dnes nejprve pomohlo vzhůru očekávané oznámení americké centrální banky (Fed) o zvýšení základní úrokové sazby. Nakonec ale uzavřely se ztrátami kvůli následným komentářům guvernéra Fedu Jeroma Powella o obchodní politice Spojených států. Po dvoudenním propadu se zotavily akcie technologické firmy Facebook. Na devizovém trhu ztrácel dolar.

Index Dow Jones klesl o 0,18 procenta a uzavřel na 24.682,31 bodu. Index Standard & Poor\'s 500 oslabil také o 0,18 procenta na 2711,93 bodu. Index technologického trhu Nasdaq odepsal 0,26 procenta na 7345,29 bodu.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg dnes připustil chyby v kauze kolem firmy Cambridge Analytica. Facebook podle něho zlepší ochranu dat svých uživatelů. Akcie firmy v reakci v závěru obchodování přidávaly přes 0,7 procenta.

I nadále se velmi dařilo energetickým titulům. Ropa dnes výrazně zdražila v reakci na zprávu o překvapivém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech.

Na devizových trzích dolar sestoupil ze svého třítýdenního maxima. Investoři si vybírali zisky před rozhodnutím Fedu o výši základní úrokové sazby. Po jeho oznámení dolar své ztráty dále prohloubil, protože Fed zároveň signalizoval pro letošek pouze trojí zvýšení základní úrokové sazby, zatímco někteří investoři doufali v celkem čtyři navýšení.

Kolem 21:00 SEČ euro k dolaru přidávalo 0,8 procenta na 1,2346 USD. Na japonský jen dolar ztrácel 0,6 procenta na 105,91 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel 0,8 procenta na 89,23 bodu.

vjn sva

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK