Zisk pojišťovny VIG se loni zvýšil o 8,8 procenta

22.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 22. března (ČTK) - Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group (VIG), která působí rovněž v České republice, stoupl v loňském roce zisk před zdaněním o 8,8 procenta na 443 milionů eur (11,2 miliardy Kč). K růstu výrazně přispěl růst životního pojištění v Česku a na Slovensku. Firma se díky příznivým výsledkům rozhodla zvýšit dividendu za loňský rok o 12,5 procenta na 0,4 eura za akcii. Vyplývá to z prohlášení, které dnes VIG zaslala ČTK.

Země střední a východní Evropy se na celkovém zisku podílely 57 procenty. Příjmy z pojistného se zvýšily o 3,7 procenta na 9,4 miliardy eur. V Česku se pojistné zvýšilo o 4,9 procenta a na Slovensku o 10,6 procenta.

Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítko ziskovosti pojišťoven, se snížil o 0,6 procentního bodu na 96,7 procenta. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku VIG působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny. Na českém trhu má VIG podíl 32,5 procenta, je tak jedničkou na místním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK