Evropská komise věří, že Američané dají EU výjimku z cel na ocel

22.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. března (zpravodajové ČTK) - Evropská unie by mohla získat výjimku z cel USA na ocel a hliník, věří podle diplomatických zdrojů Evropská komise. Její přesná podoba by mohla být oznámena už dnes večer. O otázkách mezinárodního obchodu přitom mají na schůzce v Bruselu šéfové států a vlád zemí osmadvacítky diskutovat dnes odpoledne.

Evropská unie, za kterou tento týden ve Washingtonu vyjednávala komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, zdůrazňuje, že Evropa není pro Spojené státy bezpečnostní hrozbou. Právě tím administrativa prezidenta Donalda Trumpa uvalení vysokých cel na dovoz oceli a hliníku zdůvodňuje.

O výsledcích svých jednání za oceánem dnes ráno Malmströmová informovala diplomaty členských zemí osmadvacítky. V této chvíli tak není jasné, jakou výslednou podobu bude mít nakonec text závěrů dnešního summitu EU v části týkající se mezinárodního obchodu. Je možné, že jeho potvrzení premiéry a prezidenty a následné zveřejnění tak bude zdrženo až do oficiálního oznámení výsledného amerického postoje.

Summit by měl v souvislosti s globálním obchodem opět zopakovat evropskou tezi, že obchodní spory je třeba řešit dialogem a nikoli konfrontací a že volný obchod je jedním z nejsilnějších nástrojů ekonomického růstu. Lídři států a vlád proto podpoří přípravu a uzavírání dalších obchodních smluv mezi EU a partnery, jako je Austrálie, Nový Zéland, Japonsko, Mexiko či Singapur.

Diplomaté zároveň zdůrazňují, že země bloku jsou v reakci na případná americká cla jednotné, k samostatnému postupu se nerozhodla ani z unie odcházející Británie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK