CEFC Martinický palác nekoupila, vlastní ho Šlemrova nadace

22.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Památkově chráněný Martinický palác na pražském Hradčanském náměstí zprostředkovaně vlastní rodinná nadace podnikatele Oldřicha Šlemra. Čínská společnost CEFC, která o jeho nákupu informovala v září 2015, budovu nakonec do svého vlastnictví nepřevzala. Vyplývá to z informací od Jakuba Dyby ze Šlemrovy společnosti R2G, obchodního rejstříku a katastru nemovitostí.

\"Martinický palác není a nikdy nebyl vlastněn přímo ani nepřímo společností CEFC,\" uvedl Dyba. Do vlastnictví firmy R2G, která nyní v paláci sídlí, budova přešla předloni od soukromých vlastníků. \"My jsme do jednání přišli v průběhu roku 2016, v srpnu jsme tu transakci dokončili,\" řekl Dyba.

Majitelem budovy je podle katastru nemovitostí akciová společnost Martinický palác, kterou podle obchodního rejstříku přes další firmu vlastní R2G Foundation zapsaná v Lichtenštejnsku. \"Ultimátním vlastníkem je rodinná nadace Oldřicha Šlemra,\" potvrdil Dyba. Renesanční Martinický palác byl postaven po požáru Hradčan a Malé Strany v roce 1541, v majetku Martiniců byl rozsáhle přestavěn. Později palác silně utrpěl, opravy začaly už v polovině minulého století.

Čínská CEFC v září 2015 oznámila, že se společností Martinický palác podepsala dohodu o koupi stejnojmenné budovy s dovětkem, že finální kupní smlouva ještě nebyla uzavřena. Ve stejné době čínská firma uzavírala v Česku řadu transakcí, koupila mimo jiné fotbalovou Slavii a vstoupila do letecké společnosti Travel Service. Šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming nyní v Číně čelí vyšetřování pro podezření z porušení zákona, podpora projektů v Česku má ale podle firmy pokračovat.

Skupina R2G miliardáře Oldřicha Šlemra investuje peníze, které podnikatel získal z prodeje gumárenské skupiny ČGS Holding švédské strojírenské skupině Trelleborg. Přes investiční fond R2G Rohan Czech spoluvlastní znojemského výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK