Čínské vyšetřování CEFC má dopad na koupi podílu v Rosněfti

22.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. března (ČTK) - Čínský konglomerát CEFC zaplatil první tranši za koupi podílu v ruské ropné firmě Rosněfť předtím, než policie zatkla šéfa CEFC a poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga. Následně konglomerát přerušil veškerou komunikaci. Obchod za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard Kč) je tak pozastaven, řekly agentuře Reuters tři informované zdroje.

Zdroje neuvádějí, kolik peněz bylo zaplaceno. Podle jednoho z nich ale sám fakt, že část peněz přešla z ruky do ruky ztěžuje oběma stranám možnost se z obchodu vyvázat.

Na jednu z největších čínských investic v Rusku se nahlíží jako na posílení vztahů mezi největším světovým vývozcem a největším spotřebitelem ropy na světě. Zároveň je budoucnost tohoto obchodu lakmusovým papírkem připravenosti vlády čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zasahovat do riskantních finančních transakcí velkých čínských konglomerátů.

Jie Ťien-minga vyšetřují podle agentury Reuters čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Z čela firmy odejde.

Zástupci Rosněfti odcestovali do Číny, ale podle zdrojů Reuters se nové informace o stavu akvizice nedozvěděli. \"Druhá strana (CEFC) prostě zmizela,\" uvedl jeden ze zdrojů. \"Jedna věc je ale jasná. Kreml chce, aby Čína měla podíl v Rosněfti. A Čína dlouho tvrdí, že chce posílit energetické vazby s Ruskem,\" uvedl jiný zdroj Reuters.

CEFC měla podíl ve firmě většinově vlastněné ruským státem odkoupit od švýcarské těžební společnost Glencore a katarského státního investičního fondu Qatar Investment Authority (QIA). Podle vyjádření Glencoru z minulého měsíce se transakce měla uskutečnit v první polovině letošního roku. Z nedávných slov jeho šéfa Ivana Glasenberga vyplynulo, že firma s obchodem nadále počítá. Glasenberg uvedl, že jej schválila čínská vláda.

CEFC je aktivní i v České republice, ze které si vytvořila svou evropskou základnu. Po zprávách o zatčení Jie Ťien-minga odjeli do Číny zjistit podrobnosti o dalších investicích CEFC v České republice spolupracovníci prezidenta Zemana.

Podle hlavy českého státu odjela hradní delegace do Číny proto, aby zjistila, zda CEFC bude i nadále vlajkovou lodí čínských investic v České republice. \"Dostalo se mi ujištění, že ano. Ale co více, CEFC Europe bude posíleno čtyřiceti devíti procenty minoritního podílu státní firmou CITIC Group,\" řekl Zeman v dnešním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK