Ceny ropy klesají kvůli vybírání zisků

22.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Ceny ropy se dnes snižují, investoři totiž vybírají zisky, které jim přinesl jejich předchozí růst. Výraznějšímu propadu cen nicméně braní pokračující snaha Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení dodávek suroviny na trh.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 19:00 SEČ vykazovala pokles o zhruba 0,6 procenta a nacházela se těsně nad 69 dolary za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 1,2 procenta na 64,40 dolaru za barel.

\"Máme tu určité vybírání zisků,\" řekl k vývoji cen analytik Rob Haworth ze společnosti U.S. Bank Wealth Management. K poklesu cen ropy přispěl rovněž nepříznivý vývoj na akciových trzích.

V uplynulých dvou týdnech se ceny ropy zvýšily o téměř deset procent, a to mimo jiné kvůli slabšímu kurzu amerického dolaru a napětí mezí Saúdskou Arábií a Íránem.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 69,03 69,47 New York - NYMEX WTI květen 64,40 65,17

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK