Rusko prý chystá restrikce na americké zboží kvůli clům na ocel

23.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 23. března (ČTK) - Rusko v reakci na americká cla na ocel a hliník pravděpodobně vytvoří seznam restrikcí na zboží dovážené ze Spojených států. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na náměstka ruského ministra obchodu Viktora Jevtuchova.

\"Připravíme svou pozici, předáme ji ministerstvu hospodářství a obrátíme se na (Světovou obchodní organizaci) WTO,\" uvedl podle Interfaxu náměstek. \"Pravděpodobně připravíme návrhy ohledně odvetných opatření. Restrikce na americké zboží. Domnívám se, že všechny země půjdou touto cestou,\" dodal.

Podle předběžných odhadů ministerstva obchodu by americká cla mohla připravit ruské producenty oceli o dvě miliardy dolarů (zhruba 41 miliard Kč) a producenty hliníku o jednu miliardu dolarů.

O uvalení cel ve výši 25 procent na dovoz oceli a deseti procent na dovoz hliníku tento měsíc rozhodl americký prezident Donald Trump. Cla dnes vstupují v platnost, Evropské unii a šesti státům se však podařilo získat dočasnou výjimku, která platí do 1. května.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes na summitu v Bruselu vyzvali USA, aby výjimka byla trvalá. Vyjádřili rovněž politování nad tím, že se Washington rozhodl cla na dovoz oceli a hliníku vůbec uvalit.

Podle informací agentury Reuters se dnes americká cla na ocel a hliník stala terčem kritiky také na schůzce na půdě WTO. Debatu na toto téma údajně zahájily Čína a Rusko.

Peking dnes uvedl, že v reakci na americká cla na ocel a hliník uvažuje o zavedení cel na zboží z USA v hodnotě až tří miliard dolarů, například na vepřové maso, jablka či ocelové trubky.

Čína dnes rovněž kritizovala Trumpův plán na uvalení nových cel na Čínu, který je reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví. Trump ve čtvrtek podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení nových cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů.

Trumpovy kroky v oblasti cel vyvolaly obavy ze vzniku globální obchodní války a vedly k prudkému poklesu na akciových trzích.

pmh sva

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK