Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o jedno procento

23.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily. Index PX během týdne klesl o jedno procento na 1107,7 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Největší růst zaznamenaly akcie pojišťovny VIG. Nejhůře se vedlo cenným papírům výrobce nápojů Stock Spirits. Předchozí týden akcie posílily o 0,5 procenta.

\"Obchodování na finančních trzích provázela tento týden zvýšená rozkolísanost, a to hlavně ve druhé polovině týdne. V souhrnu tak především hrozba obchodní válek a vyšší sazby peněžního trhu měly na akciové trhy negativní dopad. Americké i evropské akciové indexy zaznamenaly ztráty kolem čtyř procent, když většina z nich přišla až v posledních dvou dnech. Evropské akciové indexy po tomto propadu již klesly na svá roční minima,\" uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Nejrychleji rostoucí firmou pražské burzy byla pojišťovna VIG, která posílila o 1,73 procenta na 676 Kč. Investoři ji poptávali díky solidním výsledkům hospodaření. Naopak nejhorší týdenní výsledek předvedly akcie Stock Spirits, jež oslabily o 6,4 procenta na 71,7 Kč bez zásadní zprávy. Akcie Stock Spirits nicméně klesají již dva měsíce od vrcholu dosaženého v lednu.

Obchodní cla, vyvolávajícíl obavy na akciových trzích v minulých dnech, budou podle Rysky hlavním tématem trhu i v příštím týdnu. Na domácí scéně se bude sledovat zasedání České národní banky ve čtvrtek, které by však po únorovém zvýšení úrokových sazeb nemělo přinést žádné významné změny. Příští týden bude zkrácený o velikonoční Velký pátek, kdy se neobchoduje ani na amerických burzách, ani na většině evropských burz včetně té pražské, dodal Ryska.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK