Akcie v USA prohloubily ztráty v obavách z obchodní války

23.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. března (ČTK) - Akciím ve Spojených státech se v závěru týdne nepodařilo setřást obavy z obchodní války vyvolané možným uvalením cel na dovoz čínského zboží do USA. Hlavní indexy zaznamenaly největší týdenní propad od ledna 2016. Úspěchem byl ale dnešní vstup na burzu provozovatele webového úložiště Dropboxu. Ze zisků se díky růstu cen ropy nadále těšily akcie energetických firem. Oslaboval dolar.

Index Dow Jones klesl o 1,8 procenta a uzavřel dnešní obchodování na 23.533,34 bodu. Byl to jeho nejnižší závěr od loňského listopadu. Index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 2,1 procenta na 2588,26 bodu. Index technologického trhu Nasdaq odepsal 2,4 procenta na 6992,67 bodu.

Za týden sestoupil Dow Jones o 5,7 procenta, index S&P 500 o 5,95 procenta a Nasdaq o 6,5 procenta. Dílčí průmyslový index Dow Jonesova indexu klesl o 425 bodů, zaznamenal tak nejhorší týden za poslední dva roky.

Spojené státy dnes podaly u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Čínu kvůli podezření z krádeže amerického duševního vlastnictví. Stížnost přichází den poté, co americký prezident Donald Trump podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč) rovněž kvůli údajným čínským krádežím amerického duševního vlastnictví. Čína obvinění odmítá a uvedla, že je připravena na odvetná opatření vůči dovozu z USA.

Akcie Dropboxu přidávala během prvního dne obchodování až 50 procent, zájem o největší primární nabídku akcií (IPO) technologické firmy za více než rok byl značný.

Cena severomořské ropy Brent se poprvé od konce ledna vrátila nad hranici 70 dolarů za barel. Akcie energetických firem byly díky jejímu růstu největšími tahouny uplynulého týdne na akciových burzách.

Na devizových trzích v reakci na obavy z možné obchodní války dnes ztrácel dolar. Ocitl se poblíž měsíčního minima. Napětí ohledně příští globální obchodní politiky naopak pomáhá japonskému jenu a švýcarskému franku.

Kolem 21:00 SEČ dolar na japonský jen ztrácel 0,6 procenta na 104,68 JPY. Ke švýcarskému franku oslaboval o 0,2 procenta na 0,9469 CHF. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu odepisoval 0,5 procenta na 89,02 bodu. Za týden přišel o 0,9 procenta.

vjn sva

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK