Banka RBI pokutována kvůli špatné prevenci praní špinavých peněz

31.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 31. března (ČTK) - Rakouská Raiffeisen Bank International (RBI) má zaplatit pokutu 2,75 milionů eur (téměř 70 milionů Kč), protože se náležitě nevěnovala prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Uvedl to dnes rakouský úřad pro dohled nad finančním trhem (FMA). Banku vyšetřuje od roku 2016, kdy se její jméno objevilo v kauze Panamských dokumentů, která mapuje převody peněz do daňových rájů.

FMA uvedl, že pokutu bance uložil za \"nedostatečnou kontrolu totožnosti skutečného vlastníka a neschopnost pravidelně aktualizovat nezbytné dokumenty, data a informace potřebné k tomu, aby bylo možné porozumět vlastnickým a kontrolním strukturám s ohledem na vysoce rizikové zákazníky v konkrétních jednotlivých případech\".

Banka má za to, že všechny povinnosti týkající se praní špinavých peněz splnila a proti rozhodnutí úřadu se hodlá odvolat, sdělila mluvčí RBI rakouské tiskové agentuře APA.

Hypo Vorarlberg Bank, další rakouské bance vyšetřované ve spojitosti s Panamskými dokumenty, FMA minulý týden vyměřil pokutu 414.000 eur, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK