Závisláci, příležitostní a zarytí odpůrci: Jakým typem dlužníků jste vy?

16.04.2018 | , Dotfox
Komerční sdělení


Není dlužník jako dlužník. Zatímco jeden se zadluží kvůli novému zimnímu šatníku i exotické letní dovolené, druhý odmítá úvěr na cokoliv a raději preferuje šetření. Avšak jen u dvou typů dlužníků to nekončí, společnost EOS KSI na základě svého průzkumu charakterizovala hned pět skupin dlužníků. Do jaké skupiny byste se zařadili vy?

Dluhoví závisláci se zadluží, kde se dá, a pro cokoliv

Mezi dluhové závisláky patří nejčastěji ženy a lidé ve věku 40 až 59 lety. Jejich poznávacím znamením je hromada zbytečností. Stále nakupují nepotřebné spotřební zboží, jezdí na drahé dovolené a utrácí a utrácí a utrácí. Bohužel ale veškerý luxus neplatí ze svého, nýbrž si ho pořizují na dluh.

O šetření tato skupina lidí nechce ani slyšet, vytváření finanční rezervy je pro ně zbytečné. Touží mít vše hned, a proto často vsází na rychlou půjčku, která jim pomůže k tomu, aby byli okolím obdivováni. To, že se stále zadlužují kvůli zbytečnostem, je podle nich vinou obchodníků, kteří je lákají ke koupi a nabízí nákup na splátky.

Lehkomyslní dlužníci jdou přímou cestou do dluhové pasti

Zhruba 15 % Čechů se lehkomyslně zadlužuje. I přestože své dluhy nesvalují na jiné, za vinu je nedávají ani sobě. Jedná se především o muže a populaci mladšího věku. Tato skupina lidí nepřemýšlí nad tím, za co utrácí a nedělá si těžkou hlavu s pozdě zaplacenými účty. Na všechno mají čas a dluhy začínají řešit, až když jim teče do bot a dorazí první obsílka s upozorněním.

Půjčit si příležitostně nedělá problém 17 % české populace

Třetí skupinou dlužníků jsou ti příležitostní. Většinou se jedná o rodiny s dětmi a lidi ve věku 25 až 39 lety. Velkou výhodou těchto dlužníků je, že jsou zodpovědní. Rozhodně si tak nepůjčují bez rozmyslu a na zbytečnosti.

Půjčka pro ně představuje běžnou součást dospělého života, avšak dokážou se kvůli pravidelnému a řádnému splácení omezit v utrácení a splátky v žádném případě neberou na lehkou váhu.

Hypotéka je jediným možným dluhem

Specifickou skupinou dlužníků jsou ti hypoteční. Jejich krédem je, že jediná dobrá půjčka je jen ta na vlastní bydlení. Jakýmkoliv dalším úvěrům se snaží obloukem vyhnout. Tímto typem dlužníků jsou obvykle lidé nad 50 let a populace žijící v menších městech a obcích. Dlužníci hypoteční úvěr upřednostní před svou touhou nezadlužovat se, avšak jen proto, aby nemuseli platit nájem a mohli bydlet ve vlastním.

Zarytí odpůrci všech dluhů si nepůjčí ani od rodiny

Všichni Češi neprahnou po dluzích, z průzkumu také vyplynulo, že 45 % populace se řadí mezi zaryté odpůrce jakýchkoliv dluhů, a to i těch od rodiny. Než aby si tito lidé půjčili, raději si na danou věc našetří. Půjčky považují za velkou emoční zátěž. Dluhy všeho druhu nejvíce odmítají lidé ve věku 40 až 69 lety.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení