Největší americká banka JPMorgan měla ve čtvrtletí rekordní zisk

13.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Americký finanční ústav JPMorgan Chase & Co v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 35 procent na 8,7 miliardy dolarů (zhruba 179 miliard Kč). Dosáhl tak nejvyššího čtvrtletního zisku ve své historii. Oznámila to dnes firma, která je podle objemu aktiv a vkladů největší bankou ve Spojených státech. Výsledky podniku byly podpořeny daňovou reformou a růstem úrokových sazeb.

Čtvrtletní příjmy společnosti JPMorgan se meziročně zvýšily o zhruba deset procent na 28,52 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 27,68 miliardy dolarů.

Čisté příjmy z úroků stouply o devět procent na 13,5 miliardy dolarů, a to díky vyšším úrokovým sazbám i růstu objemu úvěrů. Americká centrální banka v prosinci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,25 až 1,50 procenta. Letos v březnu pak základní sazba Fedu vzrostla o další čtvrtinu procentního bodu do rozpětí 1,50 až 1,75 procenta.

Společnost JPMorgan navíc těžila z daňové reformy prezidenta Donalda Trumpa snižující sazbu daně z příjmu. Na daních tak za první čtvrtletí zaplatila o 240 milionů dolarů méně než před rokem, ačkoli její hrubý zisk vzrostl o zhruba dvě miliardy dolarů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK