Americké akcie oslabily, za celý týden ale mají vysoké zisky

13.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily, vedle geopolitických faktorů je dolů stáhl bankovní sektor. Výsledky předních bank sice byly příznivé, investory ale nakonec přesto nenadchly. Za celý týden mají nicméně hlavní indexy vysoké zisky. Na devizových trzích dolar zůstal bez výraznějších změn.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,50 procenta a obchodování uzavřel na 24.360,14 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,29 procenta na 2656,30 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,47 procenta na 7106,65 bodu.

Za celý týden si Dow Jones připsal 1,79 procenta, index S&P 500 přidal 1,99 procenta a index Nasdaq Composite 2,77 procenta.

Výsledky bank jsou podle obchodníků dobré, ale ne tak moc, aby podpořily další růst celého trhu. Jejich akcie také nyní reagují na dlouhotrvající růst, který trval 18 měsíců a během kterého se hodnota bankovních akcií zhruba zdvojnásobila. Oborový index S&P bankovního sektoru tak během dneška ztratil skoro tři procenta.

Data o hospodaření bankovního sektoru tak poněkud oslabila optimistické čekání na výsledky amerických firem. Společnost Thomson Reuters předpověděla, že zisky firem z indexu S&P 500 se v průměru zvýší o 18,4 procenta, a vykážou tak nejvyšší růst za sedm let.

Zatímco americká ekonomika vykazuje dobré výsledky, trh znepokojuje napjatá situace v Sýrii a napětí ve vztazích USA a Ruska.

Dolar dnes zpočátku zpevňoval, z části proto, že investoři na devizovém trhu přesouvají pozornost od napětí na Blízkém východě k výsledkům amerických firem a soustředí se také na postupnou normalizaci měnové politiky v předních světových ekonomikách.

Americká měna počáteční zisky později víceméně ztratila a krátce před 22:00 SELČ byl dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, na 89,77 bodu se ziskem 0,03 procenta. Nejvýrazněji stoupal kurz dolaru vůči japonskému jenu, v uvedenou dobu už ale byl prakticky beze změn na 107,34 JPY. Euro k dolaru mělo nepatrný zisk a nacházelo se na 1,2336 USD, k jenu přidávalo 0,1 procenta na 132,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK