Japonsko a Čína se shodují, že obchodní válka poškodí ekonomiku

16.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. dubna (ČTK) - Japonsko a Čína se shodují v názoru, že obchodní válka bude mít vážné dopady na světovou ekonomiku. Uvedl to dnes japonský ministr zahraničí Taro Kono po setkání se svým čínským protějškem. Setkání obou představitelů je dalším krokem k urovnání problémových vztahů mezi oběma zeměmi a znamená obnovení ekonomických jednání na vysoké úrovni po téměř osmi letech.

Dvě největší asijské ekonomiky se snaží zlepšit napjaté vtahy a nyní mají další důvod ke spolupráci kvůli rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zavést cla na dovoz zboží z obou zemí a jeho požadavku, aby obě země více otevřely trhy americkému vývozu. Stále více také rostou obavy z vypuknutí obchodní války mezi Čínou a USA.

\"Sdílíme přesvědčení, že obchodní válka, bez ohledu na to, která země s ní přijde, by měla velmi velký dopad na prosperitu mezinárodní ekonomiky,\" řekl Kono novinářům.

Kono také uvedl, že je možné, že Japonsko bude spolupracovat s Čínou na jejím projektu nové Hedvábné stezky. \"Je celkem možné, že Japonsko bude spolupracovat s Čínou na různých projektech (nové Hedvábné stezky), v jednotlivých případech, které splní mezinárodní standardy,\" dodal Kono.

Jeho čínský protějšek Wang I, který strávil osm let v Japonsku jako diplomat, uvedl, že změna ekonomického klimatu představuje nové příležitosti. \"Po opětovném obnovení těchto rozhovorů oba stojíme na nových výchozích bodech k zahájení budoucí spolupráce, která, doufám, povede k novému hospodářskému růstu v obou zemích,\" dodal Wang k zahájení ekonomického dialogu.

Wang a Kono spolu jednali více než čtyři hodiny a jejich rozhovor se dotkl i jiných, než ekonomických témat, včetně Severní Koreje. Shodli se také, že je důležité zorganizovat návštěvu japonského premiéra v Číně a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Japonsku, napsaly agentury AP a Reuters.

Otázky obchodu budou zřejmě také hlavním bodem summitu mezi japonským premiérem a americkým prezidentem v tomto týdnu. Abe jede do USA v úterý, a jednat zde má s Trumpem o obchodě a jeho plánovaném setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK