Čína do 2022 zruší limity podílu zahraniční firmy v automobilkách

17.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. dubna (ČTK) - Čína do pěti let zruší limity výše podílu zahraničních investorů ve firmách v automobilovém průmyslu. Umožní tak zahraničním společnostem plně vlastnit výrobce aut v Číně. Ukončí tak omezení, které vyvolávalo napjaté vztahy s Washingtonem a dalšími obchodními partnery. V současnosti mohou zahraniční investoři provozovat v Číně v automobilovém průmyslu společný podnik s místní firmou, ve kterém mohou vlastnit podíl nejvýše 50 procent, což znamená, že zahraniční automobilky musejí sdílet svou výrobní technologii s čínským partnerem.

Vládní plánovací komise dnes oznámila, že v letošním roce zruší limit zahraničního vlastnictví u výrobců elektrických aut a tzv. plug-in hybridních vozů, které mají hybridní pohon a dobíjejí se ze zásuvky. Následovat budou výroba komerčních vozů v roce 2020 a výroba osobních vozů v roce 2022.

Podle komise Čína také letos zruší limity pro výši podílu zahraniční firmy ve výrobě lodí a letadel, napsaly agentury AP a Reuters.

Čína je největším automobilovým trhem světa. Loni se v zemi prodalo 28,9 milionu motorových vozidel. Je také největším trhem s elektrickými auty na světě a výhledově chce zcela zakázat prodej aut se spalovacím motorem, aby tak zlepšila kvalitu ovzduší. Do roku 2025 by se měly elektromobily na prodeji osobních aut v Číně podílet minimálně jednou pětinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK