Zisk americké banky Goldman Sachs ve čtvrtletí stoupl o 27 pct.

17.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americké investiční bance Goldman Sachs vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 27 procent na 2,74 miliardy USD (56 miliard Kč). Čisté příjmy pak byly nejvyšší za tři roky, hlavně díky příjmům z obchodování podpořeným vysokou nestabilitou na trzích. Vyplývá to z údajů, které dnes banka zveřejnila.

Zisk na akcii za tři měsíce do konce března činil 6,95 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters čekali zisk 5,58 dolaru na akcii. Čisté příjmy se zvýšily o 25 procent na 10,04 miliardy USD.

Banka uvedla, že růst příjmů zaznamenaly všechny čtyři její hlavní aktivity podnikání. Největší podíl na hospodaření má obchodování s cennými papíry, od akcií po úrokové swapy, což je jakýsi druh pojištění proti nežádoucímu vývoji určité úrokové sazby.

Podobně jako konkurenční banky i Goldman Sachs těžila z rostoucí nestability na trzích způsobené obavami z vyšší inflace a případné obchodní války. Příjmy z obchodování stouply o 30,5 procenta na 4,39 miliardy eur. Příjmy z obchodování s cennými papíry s pevným příjmem, jako dluhopisy a měny, vzrostly o 23 procent a s akciemi o 38 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK