Ropa zlevňuje po Trumpově kritice cenové politiky kartelu OPEC

20.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají po kritice amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) tyto ceny uměle udržuje na vysoké úrovni. Za celý týden by ale stále mohly zaznamenat růst.

Dnes krátce po 17:00 SELČ ztrácely severomořská ropy Brent i americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) shodně zhruba 0,5 procenta. Barel Brentu se prodával za 73,42 dolaru a barel WTI za 67,95 USD.

\"Ropy jsou všude rekordní objemy, včetně plně naložených lodí na moři, ceny ropy jsou vysoko uměle! To není dobré a nebude se to tolerovat!\" napsal dnes Trump na twitteru.

Zmírnění dobrovolných restrikcí na těžbu ropy prosazovalo Rusko při dnešním jednání členů i nečlenů OPEC. Saúdská Arábie je ale proti, chce ještě vyšší ceny v rozmezí 80 až 100 dolarů za barel.

Státy OPEC a nečlenské země v čele s Ruskem uzavřely dohodu o omezení těžby ropy od ledna 2017. Smlouva, jejímž záměrem bylo podpořit růst ceny, se postupně prodlužovala a má vypršet koncem letošního roku.

Brent i WTI dosáhly na začátku tohoto týdne nejvyšší úrovně od listopadu 2014. Ještě před Trumpovým tweetem se oba kontrakty pohybovaly v rostoucím pásmu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 73,42 73,78 New York - NYMEX WTI květen 67,95 68,29

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK