Ceny ropy klesají, z části kvůli slovům íránského ministra

23.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. dubna (ČTK) - Ceny ropy zahájily nový týden poklesem, kopírovaly tak vývoj cen některých dalších nerostných surovin. Kromě toho reagovaly na prohlášení íránského ministra pro ropu, že pokud ceny této suroviny dál porostou, nebude nutné prodlužovat současnou dohodu o omezení dodávek ropy na trh.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 18:00 SELČ vykazovala pokles o 0,2 procenta na 73,93 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela 0,8 procenta na 67,87 dolaru za barel.

Ceny průmyslových komodit dnes klesaly poté, co Spojené státy naznačily, že by se na ruského producenta hliníku Rusal nemusely vztahovat sankce, pokud se Oleg Děripaska vzdá kontroly nad firmou. Zpráva zmírnila obavy trhu, že by se Washington mohl zaměřit i na producenta palladia Nornickel. Hliník a palladium jsou pro Rusko důležité vývozní komodity a jejich ceny v reakci na zmíněné zprávy klesly o více než pět procent.

Navzdory dnešnímu cenovému poklesu ale zůstává trh s ropou podle analytiků silný, zvláště díky vysoké poptávce v Asii. Ropa také tento měsíc stoupla nejvýše od konce roku 2014, částečně díky nervozitě kolem toho, zda americký prezident Donald Trump obnoví hospodářské sankce vůči Íránu, což by mohlo mít dopad i na vývoz ropy ze země a dále snížit dodávky na trhy. Spojené státy mají o případných sankcích rozhodnout do 12. května, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 73,93 74,06 New York - NYMEX WTI červen 67,87 68,40

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK