Americké akcie výrazně oslabily

24.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně klesly v čele s technologickými a průmyslovými podniky. Investoři mají obavy z negativních dopadů rostoucích nákladů některých velkých firem na hospodářské výsledky. Poptávku po akciích podkopávají rovněž stoupající výnosy u dluhopisů.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes odepsal 1,74 procenta a obchodování uzavřel na 24.024,13 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,34 procenta na 2634,56 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,70 procenta na 7007,35 bodu.

Dolů zamířily například akcie společnosti Alphabet, která je majitelem internetového gigantu Google. Zisk firmy v prvním čtvrtletí sice výrazně překonal očekávání analytiků, pozornost investorů se však zaměřila na stoupající náklady a klesající marže.

Výrazně oslabovaly také akcie největšího světového výrobce těžkých stavebních a těžebních strojů Caterpillar. Důvodem jsou obavy, že růst nákladů v důsledku nových cel amerického prezidenta Donalda Trumpa na dovoz oceli zasáhne hospodářské výsledky podniku v příštích čtvrtletích.

Výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády dnes poprvé za čtyři roky překročily tři procenta. \"Stoupající výnosy obecně poškozují akcie,\" upozornil analytik Michael James z makléřské společnosti Wedbush Securities.

Na devizovém trhu dolar navzdory růstu výnosů u amerických dluhopisů oslabil vůči euru. Kolem 22:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o zhruba 0,2 procenta na 1,2233 USD. Během asijského obchodování přitom sestoupila až na 1,2185 USD, tedy nejníže od začátku března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK