Přešlapy se u půjček neodpouští. Vyvarujte se jich s praktickým desaterem

30.04.2018 | , Elephant Orchestra
Komerční sdělení


Zhruba polovina obyvatel České republiky má více či méně pozitivní zkušenost s půjčkou. Největší objem poskytnutých finančních prostředků už tradičně spolykaly hypotéky. Na paty jim ale šlapou klasické spotřebitelské úvěry. A obliba těch nebankovních rok od roku roste.

Už dávno totiž neplatí, že nebankovní půjčka rovná se automaticky půjčka nevýhodná. Některé nebankovní společnosti dokonce dokážou nabídnout výhodnější podmínky než v bance. I tady ale platí zlaté pravidlo: „Dvakrát měř a jednou řež“. Jak na půjčku bez kompromisů a rizika se dozvíte v praktickém desateru.

1. Ujistěte se, co od půjčky očekáváte

Potřebujete pokrýt nečekaný výdaj menšího rozsahu? Pak vám postačí bankovní kontokorent anebo menší půjčka do výplaty. V případě, že stavíte anebo rekonstrujete dům, bude potřeba většího objemu financí. Obecně byste si ale neměli půjčovat více, než je v danou chvíli nutné.

2. Opravdu si můžete půjčku dovolit?

Ani ta nejlevnější bankovní půjčka či úvěr od nebankovního poskytovatele by neměli negativním způsobem ovlivnit vaši životní úroveň. Vždy je potřeba spočítat si, jestli si takovou půjčku vůbec můžete dovolit. Odborníci se shodují, že by spotřebitelé měli mít ušetřeno alespoň tolik peněz, aby dokázaly pokrýt šest po sobě jdoucích splátek. To pro případy nečekané nemoci anebo výpadku příjmu.

3. Zvolte správný produkt

Drtivá většina zájemců o půjčku míří v první řadě do banky. Málokdo si ale uvědomuje, že tady na ně čeká poměrně náročný a zdlouhavý proces vyřizování žádosti, který zahrnuje ověření bonity klienta, porovnání jeho příjmů a výdajů a kontrolu finanční minulosti. Pokud banka vyhodnotí, že jde o příliš rizikového spotřebitele, půjčku mu neschválí. V takovém případě můžou být jistou alternativou nebankovní půjčky.

4. Rizikové půjčky jsou dražší

Ať už byla důvodem pro zamítnutí půjčky nízká bonita nebo záznam v registru dlužníků, u některých společností máte i přesto dveře otevřené. Pomoci vám mohou tzv. půjčky pro rizikové klienty. Počítejte ale s tím, že riziko, které daný poskytovatel půjčky podstupuje, se musí zákonitě někde projevit. Nejčastěji tak jde o výši úroků.
 


 

5. Půjčky mezi sebou porovnávejte

Nesázejte na první produkt, který vám přijde pod ruku. Raději mezi sebou jednotlivé nabídky důkladně srovnejte. Využít můžete praktických online nástrojů, nabízejících nezávislé porovnání půjček anebo si vyžádejte podklady přímo u poskytovatele a ty podrobte křížovému srovnání.

6. Úrok je důležitý, RPSN je důležitější

Spousta spotřebitelů vybírá půjčku pouze na základě úroku. A to není zrovna ideální. Úrok je sice důležitý, mnohem lepší vypovídací schopnost má ale hodnota RPSN, díky níž zjistíte, kolik za půjčku ve finále zaplatíte. Ověřte si také termíny splatnosti a výši sankcí za porušení smluvních podmínek.

7. Smlouvy čtěte až do konce

Co si budeme nalhávat – čtení smluv není něco, co by nás vnitřně naplňovalo anebo dokonce bavilo. Při výběru seriózní půjčky jde ale o neopomenutelný krok. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte, nebojte se zeptat anebo si dokumenty vyžádejte k domácímu pročtení. Nikdy také nepodepisujte něco pod tlakem anebo v časovém presu.

8. Pátrejte po referencích

Osobní doporučení přítele, člena rodiny nebo kolegy z práce je nejen ve světě půjček k nezaplacení. Pokud ve svém okolí nikoho takového nemáte, zapátrejte alespoň v internetových fórech a diskuzích, kde se dozvíte spoustu praktických informací o poskytovatelích i jednotlivých produktech.

9. Problémy aktivně řešte

Pokud už dopředu víte, že nebudete schopni uhradit další splátku, neprodleně kontaktujte věřitele, spravte jej o své aktuální situaci a domluvte se třeba na odkladu splátek anebo nově nastaveném splátkovém kalendáři.

10. Zbavte se nevýhodných půjček

Přerůstají vám půjčky přes hlavu a ve schránce se hromadí upomínky? Informujte se o možnostech refinancování anebo konsolidace nevyhovujících půjček a úvěrů. Získat můžete nižší úrok, ale třeba také delší splatnost.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení