Objem veřejných zakázek v 1. čtvrtletí vzrostl téměř o polovinu

27.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Veřejní investoři v Česku zadali v prvním čtvrtletí firmám 6655 zakázek za 111,3 miliardy korun. Hodnota vzrostla meziročně o 47,7 procenta, počet zůstal na stejné úrovni. Objem nově vypsaných zakázek meziročně vzrostl zhruba o desetinu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti CEEC Research, které má ČTK k dispozici.

\"Dosavadní letošní vývoj hodnotím velmi pozitivně. Zakázek, a tudíž práce, je na trhu dostatek. Chybí mi však lepší plánování a načasování těchto akcí. Očekávám, že tento zakázkový boom bude trvat ještě příští rok a poté se můžeme zase pomalu připravovat na horší časy,\" uvedl obchodní ředitel projektové společnosti Valbek Lukáš Hruboň.

Meziroční nárůst je ovlivněn několika velkými zakázkami ze začátku letošního roku. Největší zakázku za 14 miliard korun na rámcovou smlouvu o poskytování dodávek určených druhů minerálních olejů prostřednictvím železnice zadala v lednu společnost Čepro.

Největší objem veřejných zakázek připadá dlouhodobě na stavebnictví, v prvním čtvrtletí to podle údajů inženýrské společnosti ÚRS Praha byly téměř dvě pětiny. Pět zakázek překročilo miliardu korun. Největší byla modernizace traťového úseku Praha-Hostivař - Praha hlavní nádraží za 4,22 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty ji zadala sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ.

Hodnota nově vypsaných veřejných zakázek do konce března meziročně vzrostla o 11 procent na 60,7 miliardy korun. Počet se zvýšil rovněž o 11 procent na 2257. Největší zakázku v březnu za 2,25 miliardy korun vyhlásilo ministerstvo vnitra na rámcovou dohodu o dodávkách osobních automobilů v policejním i běžném provedení na období 2018 až 2021.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK