Ropa výrazně zdražuje kvůli odchodu USA od dohody s Íránem

09.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 9. května (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně rostou v reakci na rozhodnutí Spojených států odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Cena severomořské ropy Brent tak vystoupila až na 76,75 dolaru za barel, tedy nejvýše od listopadu 2014. Předpokládá se, že krok USA povede k poklesu íránského vývozu ropy.

Kolem 07:30 SELČ vykazovala cena Brentu nárůst o 2,4 procenta na 76,65 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 2,2 procenta na 70,60 dolaru za barel.

Odstoupení od jaderné dohody v úterý oznámil americký prezident Donald Trump. Smlouva je podle něj neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Trump zároveň uvedl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na \"nejvyšší úrovni\". Rovněž varoval zbytek světa před snahou nějak Íránu pomáhat.

\"Na Írán budou znovu uvaleny sankce, což ovlivní íránský vývoz ropy,\" uvedl analytik William O\'Loughlin ze společnosti Rivkin Securities. Teherán minulý týden oznámil, že vývoz ropy z Íránu v dubnu dosáhl 2,6 milionu barelů denně, což je nejvyšší úroveň od uzavření mezinárodní jaderné dohody v roce 2015. Írán je nyní třetím největším exportérem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) za Saúdskou Arábií a Irákem, napsala agentura Reuters.

\"Panují obavy, že íránský vývoz ropy by mohl ze současné úrovně klesnout o zhruba milion barelů denně,\" uvedl analytik Tomomiči Akuta ze společnosti Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 76,65 74,85 New York - NYMEX WTI červen 70,60 69,06

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK